Barion Pixel

Gyakori kérdések a wokokkal kapcsolatban

Vásárlás előtt

Használhatom a wokomat elektromos és indukciós tűzhelyen?
Igen! A Mammafong lapos aljú wokok kiválóan használhatóak mind elektromos, mind indukciós tűzhelyen. Választhatod az előre beavatott kék wokot vagy a klasszikus lapos aljú wokot is. 

Első használat és beavatás

El kell mosnom a wokot az első használat előtt?
Igen. Azt javasoljuk, hogy alaposan mosd el az első használat előtt. Egy vékony (természetes) olajréteggel bevonva érkezik a wok, ami megvédi a szállításkori nedvességtől, rozsdásodástól, így érdemes elmosni. 

Megjött a wokom. Azonnal kipróbálhatom?
Ha a beavatott, kék wokunkat választottad, akkor egyből használhatod, semmit nem kell vele tenned A többi wokunk esetében mosd el és avasd be a wokokat, így lesznek természetesen tapadás mentesek. Olvasd el a cikkünket vagy nézd meg a videónkat a beavatásról, nagyon egyszerű! 

A wokomon egy vékony réteg olaj van. ennek mi a célja? használhatom egyből a wokot vagy van valami dolgom?

A szénacél wokjaink egy vékony réteg olajbevonattal érkeznek, ami megakadályozza, hogy a szállítás közben esetleg kapott nedvesség miatt berozsdásodjanak. Alaposan el kell mosni a wokokat mosószeres vízzel, ezzel lemosva az olajat és megfelelően be kell avatni a wokot az első használat előtt. Nézd meg a tutorialt a beavatásról

Mi az a beavatás és hogyan kell egy wokot beavatni?

Azért, hogy évekig használhasd a wokodat gondját kell viselned. Illetve a természetes tapadásmentes réteget a wok az úgynevezett “beavatással” kapja meg, ami lényegében annyit tesz, hogy nagyon magas hőmérsékletre hevítünk benne olajat, amely így kitölti az anyag pórusait.  Ez nagyon egyszerű, nézd meg a tutorialunkat. Ezzel a wokod tapadásmentes lesz és karakteres ízvilágos ad a benne elkészült, egészséges ételeknek..

Milyen olajat használjak?

Tradicionálisan zsírt vagy mogyoróolajat használnak a wokhoz, de tökéletes a kókuszolaj, szőlőmagolaj vagy bármilyen más olaj, amely magas hőmérsékleten kezd csak füstölni. Viszont a hidegen sajtolt extra szűz olivaolaj nem jó erre a célra. 

Amikor kicsomagoltam a wokot láttam, hogy oxidáció nyomai vannak rajta. Ez normális?

A szénacél wok felülete oxidálódhat a szállítás vagy tárolás során. A levegő nedvesség tartalma okozhatja, de de ez egyáltalán nincs befolyással a wok használhatóságára. Dörzsöljük le az oxidáció (rozsda) nyomait egy szivaccsal és avasuk be a wokot használat előtt. 

Tisztítás és ápolás

Mosogatószerrel mossam el a wokot?
Ha már beavattuk a wokunkat, akkor nem javasolt, hogy mosogatószert használjunk a tisztításhoz. Inkább csak meleg vízzel és egy szivaccsal töröljük át (vagy használjunk tradicionális bambusz kefét erre a célra). Távolítsuk el az ételmaradékokat. Ha elkezd rozsdásodni a wok vagy nem tudjuk simán eltávolítani az odaégett ételt, akkor szükségünk lehet mosogatószerre. Viszont ekkor újra be kell avatunk a következő használat előtt.

Használhatok fém eszközt, keverőt, lapátot a wokhoz?

Nem csak hogy használhatsz, hanem kifejezetten javasoljuk! Például ezt a fém keverő lapátot, melynek alakja tökéletesen illik a wokok mély kialakításához. A fakanalak, fa keverők alakját nem a wokokhoz tervezték és a súlyuk sem megfelelő a stir-fry ételek keveréséhez. 

Betehetem a wokot a mosogatógépbe?

Nem. Az erős vegyszerek leoldják a természetes tapadás mentes bevonatot és a wok roszdásodni fog. Ráadásul a fa nyélnek sem tesz jót. Kézzel mosd el, kizárólag meleg vízzel, mosogatószer nélkül. 

Miért kezdett rozsdásodni a szénacél wokom?

A szénacélból készült wok elkezdhet rozsdásodni – hiszen természetes anyag. Ennek leggyakoribb oka, ha nem törlöd szárazra elmosás után, vagy más okból tartósan víz éri, (pl. magas a páratartalom) vagy ha nagyon ritkán használod. Először is hadd nyugtassunk meg, ez teljesen normális esemény és semmi gond nincs, a wokod tökéletesen visszaállítható eredeti állapotába. A neten számos videó van berozsdásodott wokok újjá varázsolásáról, de ha csak egyet nézel meg, akkor mi ezt a videót ajánljuk arról, hogyan tudod eredeti állapotába visszaállítani az itt ott megrozsdásodott wokodat

Mit csináljak, ha rozsdás a wok?

Csak le kell dörzsölni a rozsdafoltokat és újra beavatni a wokot, olyan lesz, mint új korában!

A rozsda eltávolítására két megoldást ajánlunk, az egyik a fém dörzsiszivacs! Ne sajnáld az edényt, hiszen acélból van, dörzsöld le alaposan! A másik megoldás lépései:
1. Adj hozzá 2 ek olajat és 1 ek sót.
2. Súrold át az egészet.
3. Ismételd meg szükség szerint.
4. Alaposan öblítsd le forró vízben.

6. Miután eltávolítottad a rozsdát, ideje újra beavatni!

A neten számos videó van az itt-ott megrozsdásodott wokok újjá varázsolásáról, de ha csak egyet nézel meg, akkor mi ezt a videót ajánljuk arról, hogyan tudod eredeti állapotába visszaállítani az itt ott megrozsdásodott wokodat.

Úgy tűnik, mintha kilazult volna a nyél. Mit tehetek?

A fogantyúk, csavarok kilazulhatnak idővel, hiszen folyton felhevítjük és lehűtjük őket. Ha ez előfordulna, húzd meg egy megfelelő méretű csavarhúzóval a csavart, de vigyázz, hogy ne feszítsd túl. 

Olyan jó nézni, ahogy a forró wokot bedobom a mosogatóba és az füstölög. Ez árt neki?

Igen. Hagyd kihűlni a wokot mielőtt a mosogatóba vagy víz alá tartanád. És megtartja alakját és évekig jól szolgál majd.

Kerülnöm kell a főzéskor a savas ételeket?

Igen is és nem is. Az olyan savas ételek, mint a paradicsom valamennyit eltávolítanak a patinából. De ez a patina pár használat után újra épül. Azt javasoljuk hogy a nagyon savas dolgokat mint az ecet vagy a citrom, a paradicsom inkább kerüljük el az első pár használat során.

Rendelés és házhozszállítás

Meddig tart a rendelés feldolgozása?

Még a rendelés napján vagy közvetlen másnap becsomagoljuk a rendelésedet és átadjuk a futárnak. Magyarországon belül a rákövetkező munkanapon tudja kivinni a futár (GLS-sel dolgozunk). Más európai országba az országtól függően max 5 napon belül megérkezik. Ha személyesen szeretnéd átvenni a rendelésedet a Horgász-Zóna horgászboltban megteheted a Szentendrei út 89.-ben H-P 10-18-ig, szombaton 9-12- ig. 

Milyen országokba szállítunk?

Ez Európai Únió országaiba szállítunk. Amennyiben Amerikából, kanadából vagy Ausztráliából rendelnél, azt a Mammafong saját oldalán teheted meg  mammafong.com.

Mennyibe kerül a szállítás

Ez a célországtól függ. Magyarországon belül 1590 Ft, Európába országtól függően 12.9 vagy 16,9 Euro.

Hibás a termékem

Büszkék vagyunk a termékek minőségére és a Mammafong wokmestereinek munkájára. Ha bármilyen ok miatt nem vagy elégedett, akkor keress fel minket a hello@woklove.hu emailen és mindenképpen orvosoljuk a problémádat! 

Visszaküldhetem a rendelésemet?

A legjobb minőségre törekszünk, de ha valamiért mégis elégedetlen lennél visszavesszük a rendelt terméket és visszafizetjük az árát. Erről részletesebben a termék visszaküldés menüpontban olvashatsz.  

Mi történik ha lemaradtam a csomagról, elveszett a rendelés, visszaindult vagy késik?

Kérlek vedd figyelembe, hogy rajtunk kívül álló ok miatt bekövetkezett hiba, késés, elveszett csomag stb.-re nem tudunk felelősséget vállalni. Ha a terméket nem vetted át és visszaérkezett hozzánk, csak újabb szállítás díj felszámítása után tudjuk újra kiküldeni.