Barion Pixel

 

Első lépések a wokok világában: Hogyan kezdj bele a wokozásba?

 

 

Kezdd el a wok-utazásod!

Üdvözlünk a wokok világában! Biztos vagyok benne, hogy készen állsz az első wok ételed elkészítésére! Szóval, van egy csodálatos Mammafong wokod, és láttál néhány videót – de hogyan is kell használni?

 

Itt találsz tippeket az első lépésekhez. Természetesen sok módja van annak, hogy hogyan kezdj bele a wokozásba. Ez a cikk teljes mértékben személyes tapasztalatainkat és élményeinket öleli fel, hogy mi hogyan jártuk be ezt az utat.

Először is: No para

A wokot mint konyhai eszközt elrontani nem lehet. Mivel nincs rajta bevonat mint egy teflon serpenyőn, nem lehet tönkre tenni, maximum újra be kell avatnod, újra kell rajta alkotnod a tapadásmentes felületet.

Ha valaha is azt tapasztalod, hogy egyes összetevők a wokra tapadnak, ne aggódj, hagyd abba a főzést, ments, amit tudsz, majd tisztítsd meg a wokot vízzel és puha szivaccsal. Dörzsöld le wokról az égett alapanyagokat, aztán szárítsd meg. Kezdd újra, avasd be ismét a wokodat! Ez egy 5-10 perces munka (először 10 perc, némi gyakorlat után 5 perc), de szükséges a tovább lépéshez. Itt a cikkünkben megtalálod, hogyan kell csinálni!

 

A kiindulás

A legegyszerűbb wok ételek zöldségekből, csont nélküli csirkehúsból és ázsiai mártásból készülnek, némi rizzsel. Mindent jól fel kell szeletelni: a csirkehúst ujjnyi vastagra, a zöldségeket (hagyma, sárgarépa, brokkoli, zeller, paprika, vagy amit szeretnénk) még vékonyabbra. Érdemes némi gyömbért és fokhagymát is használni; ettől lesz egészséges és az ízvilága ázsiai.
Használj egy vagy két evőkanál mogyoróolajat a felhevített (!) wokban, fontos, hogy várj, amíg az olaj is megfelelően felforrósodik. Dobd a csíkkookra vágott csirkét a wokba, és addig süsd, amíg az aranybarna nem lesz, vedd ki, tedd félre. Ismét tegyél egy kevés olajat a wokba és öntsd a zöldségeket a forró olajba, és rövid ideig kevergetve pirítsd.  Tedd vissza a csirkét, önt rá valamilyen az ázsiai mártást, kevergesd,  pirítsd össze 2-3 percig. Kész! Ami a mártást illeti, nekünk bejött az édes chilis mártás, vagy fokhagymás és a lime -os változat. Kísérletezz kedvedre!

Kezdő szint:

Próbálj ki amerikai recepteket. Nekünk nagyon bejöttek, mert megtanulták és újragondolták az eredeti ázsiai recepteket, hogy egyszerűbbek és gyorsabbak legyenek. Általában ezek az ételek alig 20-30 perc alatt elkészülnek, így még akkor is, ha valami félremegy, gyorsan újrakezdheted.

Hozzávalók

Ha még nem használtad az ázsiai konyha alapanyagait, érdemes összeállítani egy alap wok készletet. A boltban az alábbi összetevőket vásárold meg:

világos szójaszósz

halszósz

chilli-szósz

osztrigaszósz

méz

nádcukor

mogyoróolaj

rizsecet

kukoricakeményítő

rizstészta/ ázsiai tészta

Ne ess pánikba! Ezek az alapanyagok kis kiszerelésben kaphatóak, és jól tárolhatók a hűtőszekrényben. 

Ami a zöldségeket illeti, a következőkre lehet szükséged:

gyömbér

fokhagyma

újhagyma

És ami még fontos, a hús. A legfontosabb a sütés utáni puhaság. 

Tehát a receptek többnyire a következők:

csirkemell filé

csirkecomb

sertésszűz

bélszín

Természetesen ez csak a kezdet, ahogy belemerülsz ebbe a témába, millió izgalmas lehetőséget találsz!

 

Haladó szint

Némi gyakorlás után térjünk át az ázsiai módra, lépjünk a thai és a kínai receptekre. További speciális összetevőkre és eszközökre (például gőzölőre) lesz szükségünk, készüljünk fel rá!

Az ízek olyanok, akár egy zenekar, és most te leszel a karmester!

Bővítsük az összetevők körét:

szezámmagolaj

tamarind szósz

sambal olek, Indonéz Chiliszósz

sötét szójaszósz

szilvamártás

hoisin szósz

feketebab szósz

kínai öt fűszerkeverék

rizsfőző

és így tovább

Próbáljunk ki néhány új elemet is:

tofu

szárított gomba

kínai kel

kacsamell

bébikukorica

és így tovább

Van élet a stir-fry ételeket, a keverve sütésen túl is! Készíthetünk levest, tésztát vagy párolhatunk zöldséget. A wokunk többfunkciós eszköz, amely pl egy fedővel kiegészítve szinte minden étel elkészítésére alkalmas (talán a palacsintát kivéve…) Nézd meg például a bambusz gőzölőnket, amely nagyszerű eszköz zöldségek, halak vagy vékonyra szeletelt húsok, gombócok, zöldségek, rizs, marhahús, hal vagy csirke főzéséhez!

 

Általános tippek:

Stir Fryról, azaz keverve sütésről van szó, tehát keverünk és sütünk!

Ha látod, hogy a wokodban az étel letapad (leragad/ragadós) lesz, avasd be újra (bővebben itt). Azért, hogy az ételek ne tapadjanak le, minden alkalom előtt érdemes felmelegíteni a wokot, felönteni kevés mogyoróolajjal és lepirítani, majd áttörölni egy tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel. Várjuk meg, amíg lehűl, majd mossuk le egy kicsit vízzel, töröljük szárazra egy papírtörlővel és kezdjünk el főzni 😊 Ez csupán egy ötperces munka, de megéri!

Mindig készítsd elő az összetevőket a wok melegítése előtt, mert a wokban sütés gyors, nincs idő akkor nekiállni hagymát pucolni, mikor már minden sistereg a serpenyőben, érdemes arra koncentrálni, hogyan készül az étel.

Főzz egészségesen: használj több zöldséget, kevesebb cukrot és olajat. A wok tökéletes erre, tapadásmentessége miatt kevesebb olaj is elég a használatához. A zöldségek pedig friss, ropogós állagúak maradnak a gyors sütés miatt. Ha otthon főzöl, a kezedben a döntés, hogy mit eszel – használd bölcsen!

Elakadtál?

Azért vagyunk itt, hogy segítsünk! Ne félj kérdezni, ez természetes, minden új dolog először egy kicsit nehézkes. Ugyanazt az utat jártuk be, amelyen valószínűleg most te is bejársz, hidd el, nem kell Michelin-csillagos szakácsnak lenned ahhoz, hogy megfelelően használd a wokod. Kezdd egyszerűen, és haladj mindig lépésről lépésre!

 

Izgalmas wokozást kívánunk neked is!

A Woklove csapata, a MammaFong európai forgalmazói

Kinga, Balázs, Lajos

Ismerd meg az autentikus, kézzel kalapált szénacél wokjainkat