Barion Pixel

Útmutató wok választáshoz

 

Hogyan válaszd ki az első wokodat? Gyors útmutató a wok fajtákhoz

Szerző: | szept 30, 2021

A wok egy rendkívül univerzális konyhai eszköz a mintegy 2000 éves múlttal a háta mögött. De mint a legtöbb dolog, nem minden wok egyforma. A wokok sokféle változatban kaphatóak, ezek méretben, formában, anyagukban és fogantyúkban különböznek egymástól. Most összegyűjtöttük a legjobb tippeket az otthoni használatukhoz! Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Milyen anyagból készülhet?

 

A wokok sokféle anyagból készülnek, és minden anyagnak megvannak előnyei, ahogy a hátrányai is. Íme egy rövid útmutató a tökéletes választáshoz a konyhánkba!

Anyag: rozsdamentes acél
Tanács: Remek választás pároláshoz, ragukhoz, de nem igazi a stir-fry ételekhez
Miért?
Nehéz wokok (nem annyira, mint az öntöttvas, de azért nem könnyű őket kezelni). Hevítéskor nem egyenletes a hőelosztás, lesznek forró és kevésbé meleg területeik, így könnyebben ég oda bennük az étel. Így a kevergetve-rázva sütéshez, azaz stir-fryhoz nem ideálisak (sem a súlyuk, sem a rosszabb hőelosztás miatt). Ráadásul az alapanyagok könnyebben a wok felületére ragadhatnak, hiszen nem rendelkeznek természetes tapadásmentes bevonattal.

Előnyük, hogy egyszerűbb őket kezelni, tisztán tartani, hiszen sem beavatni nem kell, sem a használat után azonnal szárazra törölni, mint egy szénacél vagy öntöttvas wokot. Bár a stir-fryhoz nem igazán jók, de pl pároláshoz kiválóan használhatóak (különösen, hogy legtöbbször fedővel együtt kaphatóak) Illetve mivel abszolút nem reakcióképes a rozsdamentes acél, ideális savasabb (ecetes, paradicsomos stb) ragukhoz, hosszabb főzéshez. Tehát használjuk ahhoz, amihez eddig is használtuk a rozsdamentes edényeinket: főzzünk vagy bő olajban süssünk benne, de a stir-fryhoz keressünk inkább mást

 

 

 

Anyag: Öntöttvas

Tanács: Nehézkes kezelni, rázogatás, dobálás kizárva. Van jobb választás

Miért? Régen, még az acél előtt készültek öntöttvas wokok. Jobb választás, mint a rozsdamentes acél, de vannak hátrányai. Viszonylag sokáig tart a felhevítésük és a lehűlésük (hiszen vastag az anyaguk), de jó tapadásmentes felületet biztosítanak, ha elvégeztük rajtuk a beavatást.

Az öntöttvas fő problémája az, hogyha túl vékony, akkor rendkívül törékeny, ha viszont elég vastag, hogy tartós legyen, akkor nagyon súlyos. És mivel dög nehéz nem tudod megfelelően mozgatni  (dobva, rázva sütés kizárva). Ezenkívül egy öntöttvas wok könnyen megsértheti az elektromos vagy indukciós tűzhely üvegfelületét. Illetve egy forró öntöttvas woknak biztosan nem akarod megfogni a kis vas fogantyúját. Hányszor égettük meg már magunkat mi is ezzel az automatikus mozdulattal.

Előnye, hogy ha már egyszer felmelegedett, rendkívül jól tartja a hőt, viszont ugyan ezen tulajdonsága sok wokos ételnél hátrány, hiszen azok hamar elkészülnek, és az edény hiába vesszük le a tűzről, az nem hűlik le gyorsan így tovább sül az élet, könnyen odaégethetjük.

Az öntött vas edények is gondos ápolást, odafigyelést igényelnek, hogy ne rozsdásodjanak be, illetve első használat előtt be kell őket avatni.

 

 

Anyag: alumínium és teflon (vagy ismeretlen tapadásmentes) felület

Tanács: Nagyon kényelmes, kevés ápolást igényel, tényleg nem tapad le az étel de nem magas hőmérsékletre való.

Miért? A teflon bevonat rendkívül kényelmes. Nem igényel odafigyelést, ápolást, beavatást. Azonban sok wokban készült étel első pontja: hevítsd a wokot míg füstölni nem kezd. Na ezt nem tehetjük meg egy teflon serpenyővel. A legtöbb tapadásmentes bevonat nem bírja a stir fry sütéshez szükséges magas hőt. A bevonat anyaga káros gőzöket bocsájthat ki, mire a wok eléri a sütéshez kívánt hőmérsékletet. A másik, hogy az alakja miatt nem is tudod kihúzni a wok szélére a sütés közben az ételt, amikor helyet csinálnál középen a következő hozzávalónak. Ezenkívül az alumínium vagy más gyenge minőségű fémanyagok nem tartósak, gyengén teljesítenek a hőátadásban, a teflon és egyéb bevonatok pedig könnyen karcolódnak, sérülnek.


Anyag: szénacél

Tanács: A LEGJOBB VÁLASZTÁS

Miért? Gyorsan és egyenletesen melegszik, tartós és nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkezik. Megfelelő használat esetén gyakorlatilag tapadásmentes felületet kapunk (természetes módon, kémiai bevonat stb. nélkül). Leginkább azokat a szénacélból készült wokokat keresd, amelyek anyagvastagsága minimum 16 gauge, ez kb 1,5 mm, így használat közben nem hajlanak meg, nem nyomódnak be. A legtöbb ilyen wok kevesebb, mint másfél kg, így könnyen kezelhető. A legfontosabb, hogy rendkívül tartós ráadásul otthoni körülmények között is könnyen elvégezhetjük a tapadásmentes felület alapvető karbantartását!

Ha azonban ilyen tradicionális anyag mellett döntünk, a számos előny mellett az ápolásra gondot kell fordítanunk. A wok első használata előtt “beavatás” szükséges, nem tehetjük mosogatógépbe, és azonnal szárazra kell törölni elmosás után. Itt olvashatsz bővebben az ápolásról.

 

Lapos vagy kerek aljú legyen?

Egy hibát nem szabad elkövetned: a kerek aljú wokok nem használhatóak elektromos tűzhelyhez!

A wok serpenyők alja kétféle lehet: kerek és lapos. Az egész wokos rázva sütés (stir-fry) arról szól, hogy az összetevőket a legforróbb zónából ki-be mozgatjuk. Első lecke: a wok legmelegebb része az alja 🙂 Ha a serpenyődnek nagyon széles, lapos az alja, akkor nehéz ki -be mozgatni az ételt, az összetevők többnyire a legmelegebb részen belül vannak. Ebből a szempontból a leghatékonyabb a gömbölyű alj, azért ilyen a hagyományos wokok kialakítása. Viszont az ilyen a kerek aljú wokok nem használhatók elektromos vagy indukciós tűzhelyen. Tehát a mi tippünk az…

Elektromos és indukciós tűzhely esetén válassz lapos aljú típust. A legjobb lapos aljú wokok viszonylag kicsi, körülbelül 10 cm–es lapos területtel rendelkeznek alul enyhén lejtős oldalakkal, amelyek 30 és 12 centiméter között vannak. Ez a kiképzés magas hővel megfelelő helyet biztosít a húsok és zöldségek sütéséhez, ugyanakkor elegendő térfogatot (helyet) és mozgásteret adnak.

Azok a serpenyők, amelyek nagyon lapos aljjal rendelkeznek, pont az ellentétei annak, amire egy wok szolgál, mert megnehezítik az alapanyagok megfelelő kevergetését és ki-be mozgatását a magas hőmérsékleti zónába.


Gáztűzhely esetén választhatunk kerek vagy lapos aljú wokot is. Ha a kerek aljút választunk, akkor szükségünk lesz egy wok gyűrűre, amely biztosítja a kerek aljú wok stabilitását főzés közben (és az asztalon is).

 

Milyen méretű legyen?

A leggyakoribb wokméret körülbelül 35 centiméter. Ez ideális nagyság otthonra egy családnak vagy kisebb vendégségekhez, 5-6 főre. Egy-két főre a 30 centiméteres wokot ajánljuk. A legfontosabb szempont itt a gazdaságosság, ezért ennek megfelelően válasszunk.

Szükséged van fedőre?

Tanács igen!

Miért? Mert megkönnyíti az életünket és rengeteg lehetőséget nyerünk vele, hogy mire használhatjuk még a wokot: szószos ételek befejezéséhez, gőzöléshez, pároláshoz, dinszteléshez vagy levesfőzéshez. Erősen ajánljuk a fedőt, ahogy egy barátunk fogalmaz: „a fedő kis kiadás a vásárláskor, hatalmas ugrás a konyhában”.

Olvass tovább, hogyan vághatsz bele Te is a wokozásba. Milyen fűszerekkel, alapanyagokkal érdemes kezdeni és mire fogyelj az első alkalmakkor?

Ismerd meg az autentikus, kézzel kalapált szénacél wokjainkat Guangdong wokmestereitől