Barion Pixel

Mitől wok egy wok?

 

Mi is az a wok?

Szerző: | szept 30, 2021

A wok a világ legsokoldalúbb serpenyője, és összességében a leguniverzálisabb konyhai eszköze. Semmilyen más főzőeszköz nem ennyire szórakoztató és ad ekkora teret a szakácsnak. Nézzük, mitől lesz wok wok!

 

A Wok ősrégi

Mármint nem azok, amelyeket mi kínálunk 😊 de maga a wok technológia 2000 éves. Valószínűleg a legrégebbi főzési módszer! Gondoljunk bele, nem véletlen, hogy napjainkban is wokot használunk, hiszen ez a remekül kialakított edény kiválóan szolgálta a családokat az évek, évtizedek, évszázadok, sőt évezredek során.

 

A wokban sok hely van
Rengeteg helyünk van dobálgatni és kevergetni az ételt. A rendelkezésre álló helyet nem kell betölteni. Gondoljunk inkább arra, hogy ez egy hatalmas salátás tál, ahol van hely a dobáshoz. 

 

A wok kerek
A forma segít, hogy egyenletesen össze tudjuk forgatni a wokban sülő összetevőket. Formája miatt a hő úgy oszlik el, hogy a wok közepén minden nagyon gyorsan sül, így az alapanyagok megőrzik az aromájukat és állagukat. Ha elkészült egy komponens, az a wok szélére tolható, ahol nem fog kihűlni, de nyugodtan ott lehet hagyni, amíg az összes többi hozzávaló is megsül a wokban.

 

A wok mély

A wok mély, de az alja nem terül el, így kevesebb olaj kell bele, mint a mi hagyományos serpenyőinkbe. És sokkal kevesebb olaj kell bele, mint amennyi egy olajsütő feltöltéséhez szükséges, hogy aranybarnára süssünk benne bármit. A wok elég mély a pároláshoz is.

 

A wok magas

Egy fedővel együtt a wokban elegendő hely van ahhoz, hogy a gőz felemelkedhessen, így hosszan is párolhatunk benne. Nem is beszélve arról, hogy egy bambusz párolóval kiegészítve egészen újfajta lehetőségek nyílnak meg előttünk.

Egy jó wok örök

A wokok nem drágák, könnyen kezelhetőek és tisztíthatóak, gyakorlatilag örökké tartanak. A létező legsokoldalúbb mindennapi edények.. A wokok itthon talán újdonságnak számíthatnak, de ne feledjük, emberek milliói használják évszázadok óta minden nap.

 

A wok ideális az új étkezési trendekhez

A wok remekül illik az új étkezési trendbe, hiszen ez a legegyszerűbb, leggyorsabb és legszórakoztatóbb módja annak, hogy finom ételeket készítsünk, amelyek egészségesek is. Egyszerűsíti a konyhát, ahogy leegyszerűsíti az evéssel kapcsolatos életünket is. Sok ember előítéleteivel ellentétben kevés vagy egyáltalán nem használ olajat természetes tapadásmentes tulajdonsága miatt.

A wok többfunkciós

A wok egyedi formája miatt gyakorlatilag bármire használható. A wokban bármit készíthetsz, süthetsz, párolhatsz, piríthatsz, vagy ránthatsz. A wokkal a főzés egyszerűség, kreativitás és öröm.

Tedd meg az első lépést, a wok világa rád vár!

Kellene egy kis segítség, hogy mi alapján válaszd ki a wokodat? Segítünk, kattints!