Barion Pixel

Wokos bakiparádé

 

Miért nem sikerült a wokban sütés? Kerüld el a 8 tipikus hibát

Szerző: | okt 21, 2022

 

Egy wok – kicsit nagy, kicsit szokatlan elsőre. Mint minden új módszert, ezt is meg kell tanulni, be kell gyakorolni. Hogy könnyebbé tegyük az első lépéseket, összegyűjtöttük pár tipikus hibát, amit így könnyen elkerülhetsz. Hidd el, ha ráérzel, könnyen, gyorsan varázsolsz majd egészséges ételt azt asztalra.

 

Kimaradt a beavatás vagy megkopott a patina

Egy szénacél wok (már ha ilyet választottál) önmagában nem tapadás mentes. Nekünk kell az olajat hevítenünk benne, hogy patinát képezzünk rajta. Ezt az első használat előtt alaposabban meg kell tennünk, de bármikor szükség lehet rá, hogy újra beavasd az edényt. Sőt, valójában minden használat előtt megismételheted gyorsan. Bővebben itt olvashatsz róla, de röviden: a száraz wokot tedd a tűzhelyre és hagyd felmelegedni. Adj hozzá egy csepp olajat, és egy papírtörlővel terítsd, kend szét az olajat úgy, hogy az egész wokot befedje. Hevítsd míg kicsit füstölve az olaj eltűnik a wok színe pedig besötétül.

 

Olaj nélkül nem megy

Bár a wok tapadásmentes felületet kapott a beevatáskor, de bizony ez nem jelenti azt, hogy teljesen elhagyhatod a zsiradékot. Főleg igaz ez, ha keményítő tartalmalú ételeket használsz – pirított tésztát vagy rizst készítesz, keményítőben megforgatott húst sütsz – ezek bizony nagyon hamar odaragadhatnak. 

Szóval mindig kezd egy jó kanál olajjal! 

 

Nem elég magas a hőmérséklet

A zöldségek és a húsok akkor lesznek igazán finomak a wokban, ha magas hőmérsékleten sütöd őket. Így tartják meg igazán beltartalmukat és a zöldségek ropogósak maradnak, a hús pedig nem szárad ki. A woknak forrónak kell lenni, amikor beleteszed a húst és a zöldségeket: egyenesen füstölhet is. Ha nem vagy benne biztos, hogy elég forró-e, fölé tarthatod pár centire a tenyeredet – az a jó, ha túl meleg ahhoz, hogy hosszan ott tartsd. Vagy mártsd bele pl az olajba egy evőpálcika, fogpiszkáló végét-. Ha serceg, buborékol, akkor jó lesz. 

 

 

Nem készültél elő

Ha már izzik a wok, nincs idő nekiállni foghagymát pucolni. Nekem ezt különösen nehéz volt megtanulni, mert időspórolásból korábban mindig menet közben még daraboltam a hozzávalókat. Ezzel a wokozásnál egyet érsz el: tuti odaég valami, hiszen a wok forró, minden pár perc alatt elkészül és persze folyamatosan kavargatni kell. Külön praktikus a “wok óra” összeállítása, amikor egy nagyobb tálon, mint egy óra számlapján körben abban a sorrendben helyezed el az összetevőket, amiyen sorrendben a receptbe kerülnek majd. Így sütés közben nem kell a szakácskönyvet/telefont/tabletet bújni, és biztosan semmi nem marad ki (velünk már számtalanszor megtörtént, hogy a szechuáni csirkéből épp a szechuáni bors maradt le…)

 

Keverés-Kavarás

Ahogy az előbb is mondtuk, a wok – jó esetben – nagyon meleg. Azaz ha nem kavarod, rázod, kevergeted, ami alul van, oda fog égni. Úgyhogy ne hagyd magára a benne sercegő ételt!

 

Nem jól vágtad fel a hozzávalókat 

Mivel gyorsan szeretnénk megpirítani az összetevőket, ezért könnyebb, ha vékonyra, lehetőleg átlósan vannak felvágva a zöldségek, hogy a lehető legnagyobb legyen a hőnek közvetlenül kitett felület. A húsokat igazítsd a zöldségek méretéhez. Egyenletesebben sül, ha a hús szobahőmérsékletű, nem hideg. És az összetevők legyenek szárazak, hogy ne hűtse vissza a párolgás a wok felületét. 

 

 A wokban nem lehet nagy adagot csinálni

Ha sok mindent dobsz egyszerre a wokba, a sok hozzávaló lehűti a wokot (különösen, ha elektromos tűzhelyed van) Úgyhogy akkor is kis adagokban kell megsütnöd az ételt, ha nagyobb társaságra főzöl. Talán a kínaniak ezért esznek minden étkezéskor sokfélét? 

Mivel folyadék távozik az összetevőkből, ha telepakolod a wokot, sütés helyett főni kezdenek, a folyadék nem tud elég gyorsan elpárologni. Ráadásul ha tele a wok, akkor nem szépen sülnek meg az alapanyagok. Főzz inkább kis adagokban, ha kell, többet egymás után.

Lejött a patina?

Valójában ez nem is hiba. Ez teljesen normális. Lehet hogy kicsit odakapott valami, vagy savas ételt készítettél (ecettel, citromlével, paradicsommal stb). A wok ettől nem sérült meg, nem olyan, mint egy teflon. Egyszerűen sikáld meg (ha kell), és avasd be újra. Ezt az alapvető lépést a wokozáshoz úgyis meg kell tanulni. Olyan lesz, mint új korában.  

 

És ne feledd: egy új dolgot tanulsz, ha elsőre valami nem sikerült, ne vegye el a kedvedet. Rá fogsz te is érezni éls imádni fogod az új konyhai eszközödet!