Barion Pixel

Pekingi mandarin sertés falatok

Folytatjuk kipróbált és bevált receptjeink sorát…
Ismét Jeremy Pang könyvéből hozunk egy receptet. Egyszerű és nagyon ízletes, karakteres fogásokat gyűjtött össze.
A mostani a Pekingi Mandarin Sertés falatok…
Inkább savanykás mint édes fogás, a csillagánizs és a fahéj nagyon egzotikus felhangot ad neki. Érdemes kipróbálni. Nálunk egy kis pirított kínai kel került mellé köretnek és rizs…

 

 

Jeremy verziója

Pekingi mandarin sertés falatok

40 dkg sertés szűzpecsenye (vagy karaj)
fél hüvelykujjnyi gyömbér tisztítva, aprítva
2 fokhagyma gerezd aprítva
1 újhagyma, 2cm darabokra vágva (nálunk kicsit több került ebből bele)
3 csillagánizs
1 kis fahéj rúd
olaj
koriander a tálaláshoz
 
Pác avagy marinád
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál cukor
1/2 teáskanál kínai ötfűszer keverék
1 evőkanál rizsbor (vagy száraz sherry)
1 teáskanál szezámolaj
4 evőkanál kukoricakeményítő (nálunk csak liszt volt, azzal is jól működött) 
 
Szósz
1/2 teáskanál narancslekvár
100ml narancslé
1 evőkanál rizsecet
1 evőkanál szilva szósz (helyettesíthető ketchuppal)
1 evőkanál világos szójaszósz
1 evőkanál sötét szójaszósz
100ml csirkealaplé
 
Előkészítés
A húst nagyon vékony szeletekre/csíkokra vágjuk. Belemasszírozzuk a marinádot és a legvégén megszórjuk a keményítővel hogy egyenletesen bevonja. 
A szószt kikeverjük.
Szépen kikészítjük sorban az összetevőket (elkészítjük a “wok clock”-ot: a bepácolt húst, aztán a gyömbért, fokhagymát, újhagymát, csillagánizst, fahéjat, végül a szószt. 
Olajat öntünk a wokba, felhevítjük. Minimum 2 de inkább több részletben pár perc alatt megsütjük a hússzeleteket. Kivesszük, félretesszük.
A forró olajat hőálló edénybe kiöntjük, a wokot egy papírtörlővel kitöröljük, egy evőkanálnyi olajjal visszatesszük a tűzre. 
Megpirítjuk 30-60 másodperc alatt a gyömbért, fokhagymát, újhagymát. Majd jöhet bele a csillagánizs és a fahéj, végül a szósz. Hagyjuk jó alaposan bugyogni és besűrűsödni. Végül visszakeverjük bele a kisütött hússzeleteket és korianderrel megszórva tálaljuk. 
Elkészítés
2-3 adagban 180 fokos olajban kisütjük a csirke falatokat. Úgy 3-4 perc sütés kell nekik, míg szép aranybarna színt nem kapnak. Szedjük ki papírtörlőre.
Utána közepes hőmérsékleten max 30 másodperc alatt süssük meg a bazsalikom leveleket, míg ropogósak nem lesznek. (könnyen törnek….)
Szórjuk a megsült leveleket és a húsra és hintsük meg az előkészített borsos fűszerkeverékkel.

 

 

És ahogy nekünk sikerült…