Barion Pixel

Szecsuáni csirke

Ha csak egyetlen receptet mondhatnánk, aminek mindig minden körülmények között sikere volt eddig, akkor az a szecsuáni csirke lenne. Gazdag ízű, a szecsuáni bors miatt izgalmasan, különlegesen csípős. Olyan hatása van, mintha valami citromhéjat elrágva zsibbasztanánk el a szánkat – egyszerűen zseniális.

Az alábbi recept elég sok összetevőt tartalmaz, de maga az elkészítés már gyors és egyszerű. Mindenkinek ajánljuk…

4 adag

Előkészítés 20 perc

Elkészítés 15 perc

Hozzávalók
½ hagyma
1 piros húsú paprika
400 g csirkecomb filé
3 gerezd fokhagyma
1 friss chili
1 újhagyma
1 (bátraknak 2) teáskanál szecsuáni bors
10 szárított piros chili
200 g kesudió
1½ evőkanál olaj

A Pác

1 teáskanál szezámolaj
2 teáskanál kristálycukor
egy nagy csipet kínai ötfűszer
3 evőkanál világos szójaszósz
1½ evőkanál kukoricaliszt

 

A szósz

2 teáskanál chili paszta vagy chili babpaszta
2 evőkanál világos szójaszósz
2 evőkanál hoisin szósz
3 evőkanál rizsbor

 

Előkészítés
1. A hagymát és a piros húsú paprikát finom gyufaszálak méretű csíkokra, a csirkét pedig 3 cm széles csíkokra szeleteljük. Tegyük a csirkét egy kis keverőtálba, adjuk hozzá a pác hozzávalóit, és kézzel masszírozzuk át, hogy egyenletesen vonja be a pác.

2. Vágjuk finomra a fokhagymát és a friss chilit, az újhagymát pedig apróra. Törjük össze a szecsuáni borsot mozsártörővel. Keverjük össze a szósz összes összetevőjét egy kis tálban.

FŐZÉS

Hevítsünk fel a wokot, adjunk hozzá 2 evőkanál olajat. Tegyük bele a hagymát és a paprikát és kevergetve 1-2 percig pirítsuk, amíg a hagyma enyhén megpirul. Húzzuk oldalra hogy ne égessük meg mikor a csirke sül vagy szedjük ki, tegyük félre.

Ismét hevítsük fel a wokot és pár evőkanál olajon süssük aranybarnára a csirkedarabokat. (ha esetleg nagyobb adagot készítünk vagy elektromos tűzhelyen dolgozunk, a wokunkat könnyen lehűtheti a sok hús, így inkább több adagban süssük át a húst, ne egyszerre tegyünk bele mindent, hogy ne eresszen levet…)

Húzzuk féle a húst, most jöhetnek a fűszerek! Tegyük a szechuáni borsot, friss és szárított chillit és a fokhagymát a wokba (és ha kiszedtük korábban akkor a sült hagymát-paprikát is), és kevergetve pirítsuk további 2 percig, majd adjuk hozzá a szószt, és süssük további 2 percig, vagy amíg a szósz besűrűsödik, és a csirkéhez tapad.

Adjuk hozzá a kesudiót, és főzzük még egy percet, szórjuk rá az újhagymát és készen is vagyunk. Rizzsel nagyon finom.

A recept eredetije a school of wok oldalról való, ahol egy remek, jól követhető videó is segíti, hogy tökéletesen legyen a szechuáni csirkénk.

https://schoolofwok.co.uk/tips-and-recipes/sichuan-chicken