Barion Pixel

Hogyan tarts karban egy wokot?

 

Tisztítás és ápolás

Szerző: | szept 30, 2021

Wok ápolási kisokos

Az autentikus, kézzel kalapált wokok hagyományos módszerekkel, műanyag és bevonat mentsen természetes anyagokból készülnek. Viszont így némi törődést is igényelnek. Cserébe egy életen át társaink lesznek a konyhában.

Kisokosunk segít, hogyan használd, ápold és tárold a wokodat, hogy évtizedeken át számíthass rá.

1. A wok ellensége a víz

A wok anyaga karbonacél (nem rozsdamentes acél), ami érzékeny a vízre – ez természetes tulajdonsága. Ez minden hasonló alapanyagból készült edénynél (hasonlóan pl. az öntöttvas edényekhez) így van. Ha tartósabban vízzel érintkezik a felülete (pl. ha magától hagyjuk megszáradni, esetleg párás helyen tároljuk vagy sokáig nem használjuk), előfordulhat, hogy berozsdásodik.

A jó hír, hogy ettől a woknak nem lesz baja, nem ment tönkre, ez teljesen normális. Csak le kell dörzsölni a wokról a rozsdát és újra beavatni, és olyan, mint új korában.

Erről egy rövid videót is találsz, pár perces művelet:

 

Tippjeink rozsda ellen:

  • ha lehet ne használj mosogatószert, csak vizet az elmosásához í(hogy minél kevesebbet távolíts el a patinából)
  • ha elöblítetted, töröld szárazra, ne hagyd magától megszáradni.
  • miután száraz, egy olajos papír törlővel töröld át, így biztosan megóvod a felületét

 

2. A beavatáskori patina megkophat

 Bizonyos esetekben, pl ha odaégettünk valamit és erősen dörzsöltük a wokunk alját, mosogatószert használtunk vagy ha az elején sok savas ételt készítünk (ecettel, citrommal vagy paradicsommal), akkor a gyári vagy az általunk a beavatáskor kialakított  patina egy része lekophat. De ettől a wokunknak semmi baja. Az egyetlen dolgunk, hogy újra beavassuk!

Ezzel a kis videóval a használat utáni karbantartást és az első használat előtti beavatást mutatjuk meg

 

Gyakran ismételt kérdések a tisztítás és ápolásról

Mosogatószerrel mossam el a wokot?
Ha már beavattuk a wokunkat, akkor nem javasolt, hogy mosogatószert használjunk a tisztításhoz. Inkább csak meleg vízzel és egy szivaccsal töröljük át (vagy használjunk tradicionális bambusz kefét erre a célra). Távolítsuk el az ételmaradékokat. Ha elkezd rozsdásodni a wok vagy nem tudjuk simán eltávolítani az odaégett ételt, akkor szükségünk lehet mosogatószerre. Viszont ekkor valószínűleg újra be kell avatunk a következő használat előtt.

Használhatok fém eszközt, keverőt, lapátot a wokhoz?

Nem csak hogy használhatsz, hanem kifejezetten javasoljuk! Például ezt a fém keverő lapátot, melynek alakja tökéletesen illik a wokok mély kialakításához. A fakanalak, fa keverők alakját nem a wokokhoz tervezték és a súlyuk sem megfelelő a stir-fry ételek keveréséhez. 

Betehetem a wokot a mosogatógépbe?

Nem. Az erős vegyszerek leoldják a természetes tapadás mentes bevonatot és a wok roszdásodni fog. Ráadásul a fa nyélnek sem tesz jót. Kézzel mosd el, kizárólag meleg vízzel, mosogatószer nélkül. 

Miért kezdett rozsdásodni a szénacél wokom?

A szénacélból készült wok elkezdhet rozsdásodni – hiszen természetes anyag. Ennek leggyakoribb oka, ha nem törlöd szárazra elmosás után, vagy más okból tartósan víz éri, (pl. magas a páratartalom) vagy ha nagyon ritkán használod. Először is hadd nyugtassunk meg, ez teljesen normális esemény és semmi gond nincs, a wokod tökéletesen visszaállítható eredeti állapotába. A neten számos videó van a berozsdásodott wokok újjá varázsolásáról, de ha csak egyet nézel meg, akkor mi ezt a videót ajánljuk arról, hogyan tudod eredeti állapotába visszaállítani az itt ott megrozsdásodott wokodat

Mit csináljak, ha rozsdás a wok?

Csak le kell dörzsölni a rozsdafoltokat és újra beavatni a wokot, olyan lesz, mint új korában!

A rozsda eltávolítására két megoldást ajánlunk, az egyik a fém dörzsiszivacs! Ne sajnáld az edényt, hiszen acélból van, dörzsöld le alaposan!
A másik megoldás lépései:
1. Adj hozzá 2 ek olajat és 1 ek sót.
2. Súrold át az egészet.
3. Ismételd meg szükség szerint.
4. Alaposan öblítsd le forró vízben.

6. Miután eltávolítottad a rozsdát, ideje újra beavatni!

A neten számos videó van az itt-ott megrozsdásodott wokok újjá varázsolásáról, de ha csak egyet nézel meg, akkor mi ezt a videót ajánljuk arról, hogyan tudod eredeti állapotába visszaállítani az itt ott megrozsdásodott wokodat.

Úgy tűnik, mintha kilazult volna a nyél. Mit tehetek?

A fogantyúk, csavarok kilazulhatnak idővel, hiszen folyton felhevítjük és lehűtjük őket. Ha ez előfordulna, húzd meg egy megfelelő méretű csavarhúzóval a csavart, de vigyázz, hogy ne feszítsd túl. 

Olyan jó nézni, ahogy a forró wokot bedobom a mosogatóba és az füstölög. Ez árt neki?

Igen. Hagyd kihűlni a wokot mielőtt a mosogatóba vagy víz alá tartanád. És megtartja alakját és évekig jól szolgál majd.

Kerülnöm kell a főzéskor a savas ételeket?

Igen is és nem is. Az olyan savas ételek, mint a paradicsom valamennyit eltávolítanak a patinából. De ez a patina pár használat után újra épül. Azt javasoljuk hogy a nagyon savas dolgokat mint az ecet vagy a citrom, a paradicsom inkább kerüljük el az első pár használat során.

Lenne még kérdésed? Látogasd meg a Gyakran Ismételt Kérdések oldalunkat. Ha ott sem találod a választ, keress bennünket emailen, telefonon vagy bármelyik közösségi média oldalunkon.