Tso tábornok csirkéje
Kedvenc receptjeink közül jöjjön egy újabb klasszikus: Tso tábornok csípős szószos csirkéje: a recept most is Jeremy Pang könyvéből származik. A saját képeinken Tso tábornok csirkéje valójában Tso malaca és szűzérméből készült, mert éppen az volt otthon, úgy is isteni lett, de természetesen a receptben ragaszkodnánk az eredeti, autentikus csirkés verzióhoz.
Hozzávalók:
- 10 szárított piros chili
- 300g bőr nélküli, csont nélküli csirkehús (pl. combfilé), kockákra vágva
- 200g kukorica keményítő, ¼ tk sóval és ¼ tk borssal fűszerezve
- ½ ujjnyi friss gyömbér, vékonyra szeletelve
- 2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
- 2 újhagyma, vékonyra szeletelve
- Olaj a deep fry-hoz
A marinádhoz:
- 1 tk szezámolaj
- ½ tk cukor
- 1 evőkanál világos szójaszósz
- 1 közepes tojás
A szószhoz:
- 30g cukor
- 1 tk sriracha chili szósz
- 1 evőkanál édes chili szósz
- 1 evőkanál osztriga szósz
- ½ evőkanál fekete rizsecet
- 1 evőkanál világos szójaszósz
- ½ tk sötét szójaszósz
Elkészítés:
- Áztassuk be a szárított piros chilit forró vízbe 10 percre. Keverjük össze a szósz hozzávalóit 50 ml vízzel egy kis tálban.
- A felkockázott csirkét tegyük egy tálba és masszírozzuk bele a marinád hozzávalóit. Szórjuk meg a keményítővel és forgassuk át, amíg minden hús fehér bevonatot kap a keményítőtől.
- A wokba töltsünk bőven olajat és több kisebb adagban, adagonként 4-5 perc alatt süssük meg a csirkét majd szedjük papírtörlőre (már ebben az állapotban is isteni, finom ropogós csirkefalatokat kapunk)
- Óvatosan öntsük ki az olajat egy hőálló tálba, töröljük át gyorsan a wokot egy konyhai papírral. Tegyük vissza a wokot a tűzhelyre és forrósítsunk fel benne 1 evőkanál olajat. Adjuk hozzá a gyömbért, fokhagymát és újhagymát, és pirítsuk őket 30 másodpercig.
- Ezután adjuk hozzá a beáztatott chilit, majd a szószt. Forraljuk 3-4 percig, amíg szirupos lesz, majd adjuk hozzá a sült húst. Keverjük át, hogy egyenletesen bevonja a csirkét. Azonnal tálaljuk pl főtt rizzsel, párolt zöldségekkel.
Jeremy verziója képen és videón
És ahogy nekünk sikerült…
A megsült ropogós falatok
Sűrűsödik a szósz
Tso is büszke lenne a végeredményre